Parchetul european desfăşoară o investigaţie privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID în UE

Parchetul european confirmă, vineri, că desfăşoară o investigaţie privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID în Uniunea Europeană.

Parchetul european desfăşoară o investigaţie privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID în UE


Parchetul european confirmă, vineri, că desfăşoară o investigaţie privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID în Uniunea Europeană, ca urmare a  „interesului public extrem de ridicat”.

„EPPO confirmă că are în curs de desfăşurare o investigaţie cu privire la achiziţia de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană. Această confirmare excepţională vine ca urmare a interesului public extrem de ridicat”, se precizează într-un anunţ postat pe pagina Facebook a instituţiei.
Parchetul european precizează că nu vor fi făcute publice alte detalii în această etapă.
Comisia Europeană a încheiat până în prezent contracte pentru până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19, potrivit datelor de pe site-ul Comisiei. Până pe 7 septembrie 2022 au fost livrate 1,7 miliarde de doze.
Mai mult de jumătate din cele 4,2 miliarde de doze cumpărate sau rezervate de UE sunt furnizate de asocierea americano-germană Pfizer-BioNTech.

Număr de doze pentru care s-a semnat:

  • BioNTech și Pfizer - 2,4 miliarde doze
  • Moderna - 460 milioane doze
  • AstraZeneca - 400 milioane doze
  • Johnson & Johnson - 400 milioane doze
  • Novavax - 200 milioane doze
  • Valneva - 1,2 milioane doze
  • Sanofi-GSK - 300 milioane doze
  • HIPRA Human Health - 250 milioane doze.

Prevederile cheie ale contractelor, în special preţurile, sunt confidenţiale, aspect care a fost criticat de membri ai Parlamentului European şi de ONG-uri.
În urma unui articol publicat de New York Times în aprilie 2021 în care se scria că şefa Comisiei schimbase SMS-uri cu Albert Bourla în cadrul negocierilor privitoare la un contract de achiziţie de vaccinuri, un jurnalist a cerut Comisiei acces la mesajele respective şi la alte documente legate de aceste discuţii.
Executivul UE, care era mandatat să negocieze achiziţia de vaccinuri în contul statelor membre, a acceptat să-i transmită trei documente (un e-mail, o scrisoare şi un comunicat de presă), dar niciunul din SMS-uri.
Comisia a arătat că nu a păstrat SMS-urile, pentru că nu există această obligaţie, ele nefiind supuse regulilor de transparenţă datând din 2001 ale instituţiilor europene.
La începutul acestui an ombudsmanul european, Emily O'Reilly, a reproşat Comisiei Europene că a refuzat să dea informaţii presei despre schimburile de SMS-uri dintre şefa executivului UE, Ursula von der Leyen, şi directorul executiv al companiei Pfizer, Albert Bourla, pe tema achiziţiei de vaccinuri împotriva COVID-19.