Predoiu: Pensiile speciale ale magistraţilor - un statut de independenţă al acestora

Pensiile speciale ale magistraţilor reprezintă un statut al acestora, a declarat miercuri ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Predoiu: Pensiile speciale ale magistraţilor - un statut de independenţă al acestora


Pensiile speciale ale magistraţilor reprezintă un statut al acestora, a declarat miercuri ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, adăugând că va susţine orice soluţie care păstrează statutul de independenţă al acestei categorii profesionale. Acesta spune că trebuie consultat și CSM când se va discuta despre „raționalizarea” pensiilor speciale ale judecătorilor și procurorilor. „Pensia e un element de statut, care ține de statutul lor de independență”.

„Este o materie care este în competența și în responsabilitatea Ministerului Muncii, care, odată ce va solicita Ministerului Justiției un efort de expertiză în acest sens, va fi întâmpinat cu deschidere. Deci noi vom participa la orice grup de lucru în care vom fi solicitați. Pe de altă parte, părerea mea este în cadrul acestui efort de elaborare viitoare a legislației privind salarizarea și pensiile, trebuie consultat, evident, și Consiliul Superior al Magistraturii, pentru că este o chestiune care ține și de statutul lor. Deci pentru judecători și procurori, conform unor convenții internaționale la care România este parte, pensia e un element de statut, care ține de statutul lor de independență. Deci ei trebuie să fie consultați în acest demers și sunt convins că Ministerul Muncii va avea această deschidere”, spune Cătălin Predoiu.

El a evitat să răspundă dacă au început discuțiile în grupul de lucru, afirmând că este „atributul colegului de la Ministerul Muncii”.
„Voi susține orice soluție care păstrează statutul de independență al judecătorilor și procurorilor, sigur, în marginile reformelor care vor fi propuse. Toate aceste obiective trebuie conciliate, trebuie armonizate. Nu poate să facă doar un singur lucrul acesta sau doar o instituție. Este o problemă generală, prin urmare toată lumea trebuie să participe la discutarea ei”, afirmă Predoiu, întrebat dacă e de acord cu „raționalizarea” pensiilor speciale, așa cum este menționat în PNRR.