Președintele Iohannis a retrimis în Parlament legea care îi obliga pe prosumatori să-și monteze baterii
Președintele Klaus Iohannis a trimis în Parlament spre reexaminare legea care îi obliga pe prosumatorii să-și instaleze baterii de stocare, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
Președintele Klaus Iohannis a trimis în Parlament spre reexaminare legea care îi obliga pe prosumatorii să-și instaleze baterii de stocare, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis miercuri Parlamentului, pentru reexaminare, Legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Potrivit cererii formulate de şeful statului, prin introducerea unui nou tip de participant la piaţa de energie, respectiv "consumatorul activ", se instituie un regim juridic diferit pentru această categorie, dar legea, supusă reexaminării, s-a limitat doar la a defini noua categorie şi a stabili că pentru "consumatorii activi" care deţin capacităţi de stocare există opţiunea "pentru cumpărarea/vânzarea energiei electrice active la preţul orar de pe Piaţa pentru Ziua Următoare, de la furnizorul cu care au încheiat contract de vânzare/cumpărare sau către terţi consumatori legaţi în instalaţia de utilizare internă, situaţi în aval de punctul de măsură şi delimitare".
"În lipsa unei corelări a definiţiei consumatorului activ cu ansamblul dispoziţiilor legii nu este clar nici care vor fi drepturile şi obligaţiile consumatorului activ în contextul desfăşurării activităţilor specifice pe piaţa de energie şi nici regimul aplicabil, mai ales în situaţia în care acesta nu îndeplineşte în totalitate criteriile reglementate", arată şeful statului în cererea de reexaminare transmisă Legislativului.
El atrage atenţia şi asupra unei alte prevederi din lege: "la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW şi 400 kW şi cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi: a) să achiziţioneze energia electrică produsă şi livrată conform alin. (1) la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în luna în care a fost produsă energia respectivă; b) să realizeze în factura prosumatorilor regularizarea financiară între energia electrică livrată şi energia electrică consumată din reţea".
Dar, arată Klaus Iohannis, pentru a evita interpretări diferite în practică şi pentru a asigura o aplicare unitară a celor două mecanisme de achiziţie a energiei electrice, este necesară clarificarea relaţiei dintre cele două texte, astfel încât să se asigure respectarea normelor de tehnică legislativă, iar noile dispoziţii să reglementeze o conduită clară, predictibilă pentru toţi participanţii la piaţa de energie.
Astfel, intenţia legiuitorului este neclară, în condiţiile în care planul tarifar este o noţiune diferită de preţul orar, tarifele putând fi de zi sau de noapte, calculate ca medie aritmetică a preţurilor orare zilnice, lunare, anuale, sezoniere, etc. În plus, instituirea unei astfel de obligaţii impunea şi o evaluare din perspectiva necesităţii unor dotări specifice preexistente pentru ca norma să poată fi aplicată imediat.
Preşedintele menţionează şi obligaţia pentru prosumatori de a pune instalaţii de stocare la locul de consum şi de producere, menţionată în lege.
"Legea supusă reexaminării menţine dreptul prosumatorilor de a deţine capacităţi de stocare folosind sintagma 'prosumatorii persoane fizice sau juridice, care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile şi/sau capacităţi de stocare', în timp ce Legea de aprobare a OUG nr. 32/2024 (PL-x 255/2024) instituie obligaţia pentru prosumatori de a instala instalaţii de stocare la locul de consum şi de producere", precizează preşedintele.
În acest sens, arată el, textul legislativ trebuie să fie formulat astfel încât să asigure claritatea dispoziţiilor sale. De asemenea, Iohannis punctează că actele normative adoptate trebuie să fie în concordanţă cu legislaţia europeană în domeniu, dar şi cu fondul activ al legislaţiei naţionale, "pentru a evita paralelismele şi eventualele contradicţii dintre norme".