Primul caz de variola maimuţei a fost identificat în Italia
Italia a raportat joi primul caz de variola maimuţei, după ce mai multe persoane au fost diagnosticate în Europa şi America de Nord cu această boală, de obicei endemică în Africa de Vest.„„
Italia a raportat joi primul caz de variola maimuţei, după ce mai multe persoane au fost diagnosticate în Europa şi America de Nord cu această boală, de obicei endemică în Africa de Vest, informează AFP.
Variola maimuței a ajuns în Italia. Aici a fost descoperit primul caz la un bărbat care a revenit din Insulele Canare. Acesta a mers imediat la spital, iar doctorii au dat detalii despre starea pacientului și au explicat cum se răspândește virusul.
S-a descoperit primul caz de variola maimuţei în Italia, la un bărbat. Acesta a revenit în Italia din vacanța petrecută în Insulele Canare și din cauza simptomelor pe care le prezenta s-a dus la urgență, la spitalul Spallanzani din Roma.
În acest moment, bărbatul din Italia se află în izolare, în stare generală bună, iar investigațiile epidemiologice și depistarea contacților sunt în curs de desfășurare.
“Tabloul clinic a fost caracteristic, iar virusul variolei maimuței a fost identificat rapid prin tehnici moleculare și secvențiere genetică din probe de leziuni cutanate”, a informat spitalul, conform ANSA.
Această boală neobişnuită se manifestă de obicei prin febră, dureri musculare, ganglioni limfatici umflaţi şi erupţii cutanate pe mâini şi pe faţă, precum varicela.
Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) intenţionează să publice primul său raport de evaluare a riscurilor, „la începutul săptămânii viitoare”, a declarat agenţia Uniunii Europene pentru boli şi epidemii.
Agenţia, care a precizat că „monitorizează situaţia îndeaproape”, recomandă „izolarea şi testarea cazurilor suspecte şi raportarea promptă a acestora”.
Cum se transmite variola maimuței
În afară de acest bărbat, mai există alte două cazuri suspecte de variola maimuței. Ele se află sub investigația medicilor de la spitalul Spallanzani din Roma. Suspecții nu au, conform spitalului, semne clinice grave. Spallanzani susține că virusul se transmite prin picături de salivă și prin contactul cu răni infectate sau fluide biologice.
Trebuie subliniat că Organizația Mondială a Sănătății monitorizează evoluția rapidă a situației, după ce primele cazurile au fost raportate de la începutul lunii mai în Marea Britanie, Spania și Statele Unite. OMS nu a venit cu restricții de călătorie sau în contextul schimburilor comerciale cu Regatul Unit, pe baza informațiilor disponibile în acest moment.