Proiectul privind bursele sociale ale elevilor constănțeni a fost respins de consilierii locali
Primarul Vergil Chițac a convocat pentru marţi, 15 decembrie, o şedinţă de Consiliu Local, iar al doilea punct de pe ordinea de zi se referă la bursele elevilor.
Elevii constănţeni îi cer primarului Vergil Chiţac să acorde toate bursele prevăzute de Legea Educaţiei. Primarul Constanţei a convocat pentru marţi, 15 decembrie, o şedinţă de Consiliu Local, iar al doilea punct de pe ordinea de zi se referă la bursele elevilor.
Conform proiectului de Hotărâre, postat pe siteul Primăriei Constanţa, sunt vizaţi doar elevii care beneficiază de burse de ajutor social. În acest sens, proiectul prevede ca bursa socială să fie de 250 de lei pe lună în anul şcolar 2020/2021.
După ședința desfășurată marți, prin videoconferință, în cadrul căreia a fost respins proiectul de lege privind acordarea burselor sociale elevilor proveniți din familii nevoiașe, primarul Vergil Chițac a declarat, într-o emisiune televizată, că aleșii locali nu au înțeles necesitatea aprobării acestui proiect.
”Noi n-am primit nici un leu de la buget. În contextul asta, am zis să facem o analiză foarte serioasă, să ne uităm în buget pe anul acesta, și în bugetul pe anul viitor și să vedem cum găsim resurse. Mi s-a părut corect de îndată să introduc numai bursele sociale, că suntem în prag de sărbători, copiii aceia abia așteaptă. Inteligența nu se măsoară după buzunarul părinților. Urmând ca în cazul celorlalte burse, să începem o discuție serioasă, să facem, în perioada următoare, o ședință de îndată numai cu acest proiect, după ce vom fi găsit soluții. Din păcate, s-a intrat într-o logică, habar nu am de ce că s-a terminat campania, și în loc să fie responsabili, au respins proiectul. Eu nu am respins celelalte tipuri de burse. Sunt fost profesor, încurajez meritele. Tot populismul acesta ne-a adus în situația, deși alocasem aproape 4 milioane de lei pentru a plăti imediat bursele sociale, să nu le putem plăti”, a spus Chițac.
Excluderea din proiectul de HCL a burselor de merit, de studii sau de performanţă a fost criticat de elevii constănţeni.
Asociațiile de elevi au spus că hotărârea este ilegală, în condițiile în care legea prevede să fie acordate toate categoriile de bursă: de merit, studiu, sociale și performanță. După un schimb de replici, s-a ajuns la situația ca cele două părți să se amenințe cu plângeri penale.
Proiectul referitor la bursele sociale ale elevilor a fost respins marţi de către consilierii locali.
Consilierii USR PLUS au depus în cadrul ședinței de Consiliul Local un amendament prin care solicită să se mențină toate categoriile de burse pentru elevi, inclusiv cuantumul acestora din anul 2020 (cu eventualitatea diminuării burselor de performanță la 500 de lei, în contextul în care în această perioadă nu s-au desfăsurat concursuri și olimpiade).
Proiectul inițial prevedea acordarea doar a burselor sociale, exceptându-le pe cele de merit, de performanță și studiu. Nici amendamentul consilierilor USR PLUS, nici proiectul inițial nu au trecut. “În perioada imediat următoare vom iniția discuții cu asociațiile elevilor și cu partenerii de alianță de la PNL astfel încât drepturile elevilor să nu fie încălcate” susțin reprezentanții USR PLUS.
De asemenea, Vergil Chiţac, a ameninţat o elevă cu plângere penală, după ce aceasta a cerut respectarea legii privind acordarea burselor.
Andreea Sabina Spătariu, președintele Asociației Elevilor din Constanța, i-a spus primarului, în cadrul ședinței, că elevii vor face plângere penală pe numele consilierilor care vor vota proiectul de hotărâre privind alocarea banilor pentru bursele sociale, așa cum era depus pe ordinea de zi a ședinței, adică fără să fie incluse și bursele de merit.
Chițac s-a enervat după intervenția elevei și i-a spus că se poate trezi chiar ea cu plângere penală pentru că ”pune presiuni” asupra Consiliului Local înaintea procedurii de vot. Ulterior, Chițac a subliniat că este de bună credință și că va supune bursele sociale la vot, urmând a se întâlni cu elevii în zilele ce urmează, pentru a găsi soluții pentru susținerea burselor de merit din bugetul administrației locale, ținând cont că nu au fost alocați bani de la Guvern pentu acest lucru. Primarul Constanței a amintit de perioada în care a fost profesor și i-a întrebat pe cei care participau la ședință dacă îl pot suspecta că nu ar încuraja performanțele școlare ale copiilor.
Mai mult decât atât, proiectul a primit aviz nefavorabil de la Comisia nr. 4, Comisia pentru învăţământ din cadrul Primăriei Constanţa.
Cu 9 voturi pentru, 9 împotrivă şi 9 abţineri, amendamentul USR – PLUS nu a fost aprobat. De asemenea, cu 8 voturi pentru, 15 împotrivă şi 4 abţineri, nici amendamentul consilierilor PSD nu a trecut.
Într-un final, primarul Chițac a dat asigurări că Primăria va căuta toate soluțiile necesare pentru acordarea tuturor categoriilor de bursă. El a spus că trebuie mai întâi stabilită sursa finanțării acestora și a solicitat reprezentanții elevilor să vină la discuții chiar de mâine.
Amintim că, Asociația Elevilor din Constanța a acuzat, printr-un comunicat de presă transmis luni, că primarul Vergil Chițac vrea să taie bursele de merit ale elevilor în ședința consiliului local din 15 decembrie.
„Asociația Elevilor din Constanța (AEC) condamnă ferm atitudinea noii administrații locale privind situația burselor elevilor din Municipiul Constanța, astfel, elevii olimpici, dar și cei care au o medie generală mare sau au probleme financiare sunt lăsați fără sprijinul autorităților. AEC a transmis la finalul lunii noiembrie o solicitare primăriei în care atrăgea atenția cu privire la întârzierea nejustificată a burselor pentru elevii înscriși la unitățile de învățământ de pe raza Municipiului Constanța. Ca răspuns, primăria a menționat faptul că hotărârea privind bursele va fi adoptată în prima ședință din luna decembrie. Luni, 14 decembrie a.c., pe site-ul municipalității a fost publicat proiectul privind acordarea burselor elevilor pentru semestrul I al anului școlar 2020-2021, hotărâre unde sunt precizate doar cuantumul și numărul burselor de ajutor social.
Conform Legii educației, elevii au dreptul de a beneficia de burse de merit, performanță, studiu și ajutor social, fiecare dintre acestea având un scop individual: primele două de a stimula performanța școlară, iar ultimele două de a interveni în sprijinul elevilor aflați în risc de abandon școlar. Situația este cu atât mai gravă, cu cât Constanța este unul din orașele unde lupta pentru a obține respectarea legii și implicit a burselor pentru elevi a fost punctul de plecare al tuturor demersurilor Asociației Elevilor din Constanța. Amintim faptul că cel mai mare grad de respectare a prevederilor legale privind bursele ܈școlare îl găsim în județul Constanța, unde 30% dintre unitățile administrativ-teritoriale acordă toate tipurile de burse școlare, acest lucru având un impact negativ în condițiile în care Constanța ar rămâne singurul Municipiu reședință de județ care nu acordă burse de merit, de studiu și de performanță. La 5 ani după ce AEC a obținut acordarea tuturor celor 4 tipuri de burse, este de neacceptat faptul că primarul municipiului Constanța nu respectă dreptul elevilor de a beneficia de acestea și renunță în mod voit la a stimula performanța școlară a elevilor prin burse de merit, studiu și performanță. Soluția optimă pentru a remedia problema în cel mai scurt timp posibil, ar fi ca la ședința din data de 15 decembrie 2020, Vergil Chițac, cât și consilierii locali, să amendeze actualul proiect și să prevada sumele aferente acordării și celorlalte tipuri de burse prevăzute în legislația actuală, astfel încât banii să ajungă la elevi înainte de sărbătorile de iarnă. Așadar, solicităm ferm Primarului Municipiului Constanța, Vergil Chițac și întregului Consiliu Local, să stabilească numărul și cuantumul burselor de merit, de studiu și de performanță, pentru a respecta legea și a nu lăsa elevii fără banii care li se cuvin.“, se arată în comunicat AEC.
“Foarte multe familii depind de banii primiți de pe urma burselor, fie că vorbim de cea de merit, de studiu sau de performanță. Adoptarea hotărârii a întârziat în mod nejustificat și ne arătăm dezamăgiți de acțiunile noului primar. Problema trebuie rezolvată în așa fel încât banii să ajungă la elevii înainte de Crăciun. Nu vom accepta ca unul din drepturile fundamentale ale elevilor, pentru care AEC a depus eforturi ani la rândul, să fie călcate în picioare.”, Andreea-Sabina Spătariu, președintele Asociației Elevilor din Constanța.