Șocant: Bolnavi de Covid stau dezbrăcați, pe holuri, în mizerie. Sancțiuni pentru Spitalul Groazei din Reşita
Bolnavi cu probleme psihice îmbrăcați sumar sau chiar dezbrăcați, stând în condiții mizere în Spitalul de Urgență Reșița, într-un loc dedicat pacienților Covid.
Imagini şocante surprinse la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa: Staţionarul 3, rezervat pacienților diagnosticați cu coronavirus, arată că o ruină. Imaginile au fost postate inițial pe reţelele de socializare de rude ale bolnavilor care se chinuie. Inspecția Sanitară de Stat a dat primele sancțiuni în valoare de 18.400 lei, după prima zi de control.
Inspectorii sanitari l-au sancționat pe managerul spitalului cu 10.000 lei, pentru neefectuarea periodică sau după necesitate a lucrărilor de igienizare și reparații a clădirilor sanitare.
Asistenta șefă a secției de Pneumopftizilogie si asistenta șefă a secției de Boli Infecțioase au fost sancționate cu câte 2.000 lei pentru nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar.
Pentru același motiv, tot cu 2.000 lei a fost amendată și una dintre infirmiere.
O altă asistentă medicală care lucrează la secția de Boli Infecțioase a fost sancționată cu 2.400 lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor medicale periculoase rezultate din activități medicale.
Acțiunea de control va continua zilele următoare, echipei de la nivelul local i se va alătura o echipă din cadrul Ministerului Sănătății.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a cerut, miercuri dimineață, reprezentanților Inspecției Sanitare de Stat (ISS), să facă de urgență un control la Spitalul Județean de Urgență Reșita, după imaginile apărute în spațiul public privind modul în care sunt tratați pacienții din cadrul secției de boli infecțioase.
Ministerul Sănătății a anunțat și că va face un control și la Direcția de Sănătate Publică Caraș Severin pentru a verifica modul în care reprezentanții acestei instituții și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu în acest caz.
În spațiul public au apărut imagini cu bolnavi cu probleme psihice îmbrăcați sumar sau chiar dezbrăcați, stând în condiții mizere în Spitalul de Urgență Reșița, într-un loc dedicat pacienților Covid. O imagine șocantă surprinde un cadavru într-un sac negru, lăsat pe unul dintre paturile de salon.
Conducerea spitalului recunoaște că situaţia este critică.
Explicaţia ar fi că spitalul este vechi de 70 de ani şi nu au mai fost investiţii de 30 de ani. În plus, sunt proceduri nefuncționale impuse de la nivel central și cu personal medical decimat de COVID-19. În spital sunt internați 78 de pacienți infectaţi cu SARS-CoV-2.
Potrivit „Express de Banat”, Romeo Dunca, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, instituţie în subordinea căreia se află spitalul, a declarat că „este spitalul care a fost declarat COVID. Sunt oameni care nu au discernământ şi care, în mod normal, ar fi trebuit internaţi în alte secţii. Ei au fost aduşi acolo, se dezbracă, ştiţi cum sunt… Cancerul din sistemul de sănătate este vechi de 30 de ani şi sperăm să putem, după noile alegeri, să avem putere să schimbăm legi, nu numai să ne conformăm. Poate chiar să facem o nouă lege a sănătăţii. Sunt condiţiile moştenite din sistemul de sănătate, spitalul nu a avut în ultimii 15 ani niciun fel de investiţii, decât ce a făcut Primăria Reşiţa”.
Vasile Sturz, comisar la Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADOR), critică dur situaţia.
„E îngrozitor ce imagini am putut să văd într-un spital jdueţean. Nişte oameni care indiferent ce boală au sunt preluaţi de la un spital de psihiatrie. Consider că aceşti oameni au dreptul la aceeaşi demnitate, ca şi ceilalţi pacienţi, să se bucure de aceleaşi drepturi prevăzute în Constituţia României, la fel ca orice cetăţean al acestei ţări”, este de părere Vasile Sturz, comisar OADOR Timiş.
DSP-ul a demarat un control, chiar dacă au mai făcut de-a lungul timpului. „S-au mai făcut controale, s-au mai dai şi amenzi, s-au mai dat sancţiuni personalului medico-sanitar. Din punct de vedere igienico-sanitar, nu s-au constatat deficienţe majore în această perioadă şi nici în perioada anterioară. Ele s-au putut corecta destul de repede. Nu au fost deficienţe majore nici la Spitalul Judeţean”, arată Daniel Botgros, purtător de cuvânt DSP Caraş-Severin.