Spectacol aerian de excepție la Constanța Black Sea Air Show 2023

Cei mai buni piloți au oferit cinci ore de încântare pentru toată lumea, iar show-ul aviatic din acest an s-a dovedit a fi un veritabil succes.

Spectacol aerian de excepție la Constanța Black Sea Air Show 2023


Piloții civili, militari și parașutiștii le-au oferit miilor de oameni prezenți, o zi pe care nu o vor uita prea curând, la ce-a de-a II-a Ediție a Constanța Black Sea Air Show, un Eveniment de excepție.

La eveniment au fost peste 20.000 vizitatori, la această oră fiind prezent un public numeros. De asemenea mai mulți membri ai RESTO Constanța au pregătit o zonă de food court pe măsură, ce au pregătit o provocare de o tonă de scoici, dar și nelipsiții mici, burgeri, frigărui, hamsii și alte preparate specifice, pentru o zi perfectă sub cerul liber.
„Constănțenii, dar și turiștii noștri merită un show aerian de excepție, așa încât, după 4 ani de așteptare, avem acum un spectacol grandios, la care așteptăm peste 20.000 vizitatori! Evoluțiile oferite, prin Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Aeroclubul României, Șoimii României și Școala Superioară Civilă de Aviație sunt absolut spectaculoase și mă bucură enorm entuziasmul arătat, deja, de mii de suporteri și de fani ai acestui gen de eveniment! Pe de altă parte, ca în orice eveniment de succes, cu atât de mult public, este pregătită o zonă de food court pe măsură, coordonată de membri ai RESTO Constanta, ce au pregătit o provocare de o tonă de scoici, dar și nelipsiții mici, burgeri, frigărui, hamsii și alte preparate specifice, pentru o zi perfectă sub cerul liber, plin de avioane!. Sunt foarte multe avioane ale Forţelor Aeriene Române de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu dar și evoluții ale aliaților noștri, însă putem urmări și piloți acrobați de la Aeroclubul României, Șoimii României, de la Școala Superioară de Aviație Civilă, vor fi și surprize colorate pentru public, ale „Iacărilor acrobați“, un spectacol de forță, de culoare, de aviație și desigur, o lecție despre zbor. Am pregătit o zi în care avem atât evoluții aeriene cât și expoziție statică, zonă comercială, zonă pentru copiii mici și mari și avem un public extrem de numeros, așa cum ne-am dorit. Show-ul este cu intrare liberă și este un spectacol fascinant. Există foarte mult interes pentru eveniment din partea românilor care ne-au scris pe pagina (de Facebook, n.r.) evenimentului și au cumpărat cazare, bilete de tren sau au venit cu mașinile personale. Am constatat ca sunt și foarte mulți fotografi pasionați care nu ratează niciodată un asemenea eveniment pe care îl dorim în top 3 evoluție de show-uri aeriene din România“, a  adăugat Corina Martin, coorganizator principal.
Performează Andreea Bănesaru, cu cea mai bună aeronavă din lume, aeronava EXTRA 330SC. Andreea este prima femeie pilot ce a reprezentat România la Campionatul European de Acrobație Aeriană.
"Va fi o experiență foarte frumoasă, și bineînțeles este o premieră că va fi primul show unde voi zbura cu o aeronavă EXTRA 330SC. Am mai avut evoluții la alte show-uri aeriene, dar am zburat cu EXTRA 300L. Acesta este primul show în care voi zbura cu 330, atât în reprezentație solo, cât și în formație. Am pregătit foarte multe figure noi. Chiar cu două zile înainte de plecare am învățat niște figure spectaculoase. Cred că voi bucura mult lumea de mâine. EXTRA 330SC este cea mai performantă aeronavă din lume la ora actuală. Eu m-am obișnuit, îți trebuie o forță pentru că e nevoie de forță în brațe să poți să duci toate sarcinile unui avion, atât pozitive cât și negative. Zbor de la 16 ani, fac acrobație de 4 ani”, ne-a povestit Andreea Bănesaru, ]n vârstă de 23 de ani.
Numerele inedite de acrobație aeriană, demonstrațiile de viteză și agilitate şi multă adrenalină au fost detaliile care au transformat acest eveniment într-un moment de neuitat pentru toţi cei prezenţi.
Piloții civili, militari și parașutiștii le-au oferit miilor de oameni prezenţi o zi pe care nu o vor uita prea curând. Iubitorii avioanelor au putut vedea un spectacol aerian de excepţie. Cei mai buni piloți au oferit cinci ore de încântare pentru toată lumea, iar show-ul aviatic din acest an s-a dovedit a fi un veritabil succes. Indiferent de vârstă, localnici și turişti din toate colţurile ţării au asistat la spectacolul aerian.
Avioanele de luptă și elicopterele americane de atac au făcut deliciul publicului, care a stat cu ochii ațintiți pe cer, minute în șir. Piloții români și americani de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu au făcut adevărate demonstrații de forță, simulând respingerea unor atacuri aeriene, patrule de poliție aeriană pe flancul estic NATO și lucrul în echipă.

Comandantul Bazei 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, comandorul Nicolae Crețu, spune că Forțele Aeriene au adus în fața publicului tot ce are mai performant aviația militară și a salutat participarea aliaților din NATO: "Am scos în fața dumneavoastră, astăzi, întreaga paletă de aeronave pe care Forțele Aeriene Române le au în înzestrare, de la IAK-52 și până la F-16. Alături de noi au venit să ne sprijine colegii de la Forțele Terestre, Forțele Navale, Forțe pentru Operații Speciale. Ne bucurăm să avem, și le mulțumesc pe această cale partenerilor și aliaților noștri, care sunt dislocați în Baza 57 Aeriană, și vorbesc aici despre partenerul american cu elicopterele Black Hawk, Apache și CH-47, dar și Forțele Aeriene Italiene, cu aeronava Eurofighter". 
Paraşutiştii "Blue Wings", care au desfăşurat în aer un imens steag tricolor, şi piloţii Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă au completat un show aerian de excepţie.
Piloții români și americani de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu au făcut adevărate demonstrații de forță, simulând respingerea unor atacuri aeriene, patrule de poliție aeriana pe flancul estic NATO și lucrul în echipă.

Spectacolul Aviatic Black Sea Air Show a s-a derulat pe parcursul a 5 zone și a strâns la Aeroportul Mihail Kogălniceanu mii de turiști și localnici deopotrivă. 
Final de Constanța Black Sea Air Show, ediția a II-a, suntem foarte mândri, ne-am odihnit foarte puțin în ultimele zile dar a meritat din plin pentru că suntem la capătul unui eveniment care atrage undeva spre 20.000 de spectatori, așa cum ni s-a comunicat cu câteva zile în urmă. Evoluțiile aeriene au fost cu adevărat spectaculoase, așa cum am promis publicului nostru. Oamenii au văzut un alt fel de eveniment, constănțenii au nevoie de show-uri de acest calibru. Constanța și Mamaia nu sunt destinații de mărunțiș, ca să spun așa, de evenimente la kilogram. Eu cred că ceea ce am dovedit noi la acest show astăzi, în numai 7 săptămâni și jumătate, cu o echipă de coordonare foarte mică dar extrem de riguroasă, este că am arătat cum se face un eveniment la standarde impecabile. Vrem să mulțumim publicului, în primul rând, fără el, nimic din ceea ce am pregătit noi aici, nu ar avea valoare“, a declarat Corina Martin, la finalul show-ului aerian.