Țuțuianu: Apa înseamnă viață! Va crește calitatea vieții pentru încă 35.000 de locuitori ai județului Constanța
RAJA a semnat, astăzi, un nou contract de lucrări pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție în localitatea Lazu, reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție și de canalizare
Compania de apă RAJA a semnat, astăzi, un nou contract de lucrări pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție în localitatea Lazu, reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție și de canalizare, reabilitare stație de pompare apă uzată, stații noi de pompare apă uzată și conducte de refulare aferente, din localitatea Agigea, rețele de apă Ovidiu, Cumpăna, Poiana, aducțiuni Ovidiu, Poiana, rețele de canalizare Ovidiu, Cumpăna și Poiana.
Valoarea proiectului este de 67.835.525,22 lei, iar la finalizarea sa beneficiari vor fi peste 35.000 de locuitori, din cinci localități constănțene: Ovidiu, Cumpăna, Agigea, Lazu și Poiana. Termenul de finalizare a lucrărilor este de 22 de luni.
La eveniment au participat directorul general al RAJA, Felix Stroe; președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu și directorii localităților unde se vor desfășura lucrările, respectiv Cristian Cîrjaliu – Agigea, Mariana Gâju – Cumpăna și George Scupra – Ovidiu. Potrivit lui Felix Stroe, contractul semnat vineri face parte din Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA S.A. Constanța. Cu o valoare estimată de 2.662.688.783,00 lei, proiectul are ca obiectiv îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în 91 de localități din 6 județe: Constanța, Ialomița, Ilfov, Călărași, Dâmbovița și Brașov.
"În calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, am participat astăzi la semnarea unui important contract de lucrări, menit să îmbunătățească infrastructura județeană de apă și canalizare. Astfel, Consiliul Județean Constanța, prin S.C. RAJA S.A. va demara construirea a aproximativ 41 km de rețele noi de distribuire a apei potabile și canalizare, cu o valoare de 27 milioane lei.
De asemenea, proiectul prevede și reabilitarea unui număr de 13,7 km de rețea de distribuire a apei potabile, precum și construcția a 7 noi stații de pompare, care însumat au o valoare de 12 milioane lei. Beneficiarii direcți ai contractului de lucrări vor fi peste 35.000 de locuitori ai județului Constanța, din localitățile Ovidiu, Cumpăna și Agigea.
Până acum am reușit să atragem finanțări importante pentru îmbunătățirea, modernizarea și extinderea rețelei de apă și canal. Apa înseamnă viață, iar ceea ce facem la Consiliul Județean, împreună cu RAJA SA, este de a duce apa la fiecare locuitor al județului Constanța, astfel încât fiecare locuitor să beneficieze de apă de calitate, fapt ce duce la creșterea calității vieții cetățenilor din județul nostru. Îi mulțumesc directorului general Felix Stroe și echipei S.C. RAJA S.A, pentru tot ceea ce fac pentru ca locuitorii județului să beneficieze de cele mai bune servicii de distribuire a apei", a declarat Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius-Horia Țuțuianu.
Prin implementarea acestor investiţii, gradul de conformare la prevederile directivelor europene va creşte de la 95,00% la 100,00%, pentru sistemul de alimentare cu apă, şi de la 69,05% la 87,00%, pentru sistemul de apă uzată.
“Lucrările prevăzute în contractul pe care îl semnăm, astăzi, însumează 13,73 kilometri de noi rețele de apă potabilă, precum și 13,67 kilometri de rețele de apă reabilitate, adică tot făcute noi, nouțe. Totul la standarde europene de calitate, cu repercusiuni directe la dezvoltarea sistemului de canalizare, capitol la care, datorită efortului conjugat al autorităților publice locale și ale operatorului regional de ape, Constanța are cel mai mare procent național de racordare la rețeaua de canalizare, ceea ce înseamnă civilizație”, a explicat Felix Stroe – Director General RAJA SA Constanța.
Contractul face parte din Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, elaborat de RAJA SA Constanța, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM). Proiectul are o valoare de peste 593 milioane euro și vizează investiții pe raza a 91 de localități din cadrul a șase județe (Constanța, Ialomița, Ilfov, Călărași, Dâmbovița și Brașov), fiind structurat în cadrul a 50 contracte de lucrări și patru contracte de servicii. Finanțarea este atrasă din fonduri europene, în proporție de 75 la sută, restul fiind contribuție românească, doi la sută din partea autorităților locale, iar restul de 23 la sută, în cote egale, jumătate Guvernul României, jumătate RAJA SA.