UE ia în considerare să interzică Huawei din construcția rețelelor 5G

Uniunea Europeană ia în considerare o interdicţie obligatorie pentru statele membre de a utiliza în reţelele lor 5G companii care prezintă riscuri de securitate.

UE ia în considerare să interzică Huawei din construcția rețelelor 5G


Uniunea Europeană ia în considerare o interdicţie obligatorie pentru statele membre de a utiliza în reţelele lor 5G companii care prezintă riscuri de securitate, inclusiv grupul chinez de telecomunicaţii Huawei, afirmă surse citate de Financial Times.

Doar o treime dintre țările UE au interzis ca Huawei să fie implicată în părțile critice ale comunicațiilor 5G ale blocului, în ciuda recomandărilor stabilite de Bruxelles de a exclude furnizorii cu risc ridicat din investițiile în tehnologie, a declarat Thierry Breton, comisarul UE pentru piața internă, miniștrilor telecomunicațiilor din bloc, la o reuniune de vinerea trecută. „Acest lucru este prea puțin. Și expune securitatea colectivă a Uniunii”, a spus el.
Recomandările, care au fost aprobate în unanimitate de statele membre în 2020, au variat de la cerințe de certificare până la diversificarea furnizorilor.
Încă nu s-a ajuns la o interdicție, dar persoanele cu cunoștințe directe despre acest subiect au declarat că UE ar putea introduce o interdicție obligatorie companiilor considerate că prezintă un risc de securitate, cum ar fi Huawei, dacă statele membre, inclusiv Germania, vor continua să întârzie.
Este puțin probabil ca noi norme care să impună o interdicție să apară înainte ca mandatul de cinci ani al actualei Comisii Europene să se încheie în 2024, având în vedere timpul necesar pentru a obține sprijinul Parlamentului European și al statelor membre pentru orice nouă lege.
Huawei a declarat că se opune politizării evaluării securității cibernetice. 
„Evaluarea riscurilor de securitate cibernetică fără a respecta standardele tehnologice sau excluderea anumitor furnizori din sistem fără o evaluare tehnologică adecvată reprezintă o încălcare a principiilor echității și nediscriminării, precum și a legilor și reglementărilor Uniunii Europene și ale statelor sale membre.”
Compania a precizat că „nicio instanță nu a constatat vreodată că Huawei s-a implicat în furtul rău intenționat de proprietate intelectuală sau nu a cerut Huawei să plătească despăgubiri pentru încălcarea proprietății intelectuale a altora.”
La începutul acestui an, Berlinul a declarat că analizează utilizarea componentelor chinezești în infrastructura sa 5G și dacă este necesară o modificare a legii.
Cele mai recente avertismente vin într-un moment de îngrijorare crescândă în UE cu privire la dependenţa sa tehnologică faţă de China. La reuniunea de săptămâna trecută cu miniştrii telecomunicaţiilor, Breton a avertizat asupra riscurilor de a fi prea expuşi furnizorilor chinezi. 
"Principalul meu mesaj către statele membre a fost acela de a le reaminti necesitatea urgentă de a acţiona pentru a evita crearea unor vulnerabilităţi majore care ar fi dificil de remediat", a declarat el.  
Danemarca, Suedia, Estonia, Letonia și Lituania din UE, plus Regatul Unit, au interzis deja companiei Huawei să utilizeze infrastructura 5G.