Un nou festival dedicat gastronomiei pescărești are loc la Constanța
Festivalul Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești va avea loc la malul Mării Negre, iar constănțenii dar și turiștii vor avea ocazia să guste din cele mai apetisante feluri de mâncare.
Cei mai renumiți maeștri bucătari se vor întrece în preparate tradiționale din pește și fructe de mare. Nu vor lipsi nici degustările de vinuri produse în cramele din Dobrogea. „Festivalul Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești” va avea loc la malul Mării Negre, iar constănțenii dar și turiștii vor avea ocazia să guste din cele mai apetisante feluri de mâncare.
Consiliul Judeţean Constanţa alături de Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța și Asociația Patronală RESTO Constanța au anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, organizarea “Festivalul Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești” în perioada 15-18 iunie 2023. Alături de președintele CJC, Mihai Lupu, la conferință au fost prezenți directorul CCINA, Ruxandra Serescu, președintele de onoare al Asociației Patronale RESTO, Corina Martin, directorul Centrului Cultural Județean “Teodor T. Burada”, Ștefania-Laura Abibula Stroe, precum și alte oficialități.
"Prin intermediul unei colaborări frumoase între instituțiile publice, mediul de afaceri și una dintre cele mai active asociații patronale din domeniul turismului, am decis să punem în scenă un festival care să reflecte tradițiile și gastronomia pescărească. Festivalul Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești este un proiect pe care personal l-am dorit cu ardoare, iar promisiunea sa este de a oferi o experiență completă tuturor celor care apreciază rețetele autentice dobrogene și iubesc folclorul și tradițiile noastre populare.
Cu speranța că acest festival va bucura locuitorii din Constanța, atrăgând un public numeros și aducând un plus de farmec și energie în viața culturală și socială a județului nostru, mulțumesc colaboratorilor mei pentru sprijinul total pe care l-am primit în organizarea acestui eveniment. Sperăm să continuăm să organizăm cât mai multe evenimente în această formulă!", a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
Evenimentul, aflat la prima ediție, este dedicat tradițiilor gastronomice și culturale locale din Dobrogea și aduce laolaltă, pe parcursul celor patru zile, numeroși producători de profil, cherhanale și restaurante cu specific pescăresc, dar și renumiți maeștri bucătari.
Aceștia vor participa în calitate de expozanți și vor încânta publicul cu o varietate de produse tradiționale din pește, fructe de mare, dar și cu degustări de vinuri produse în cramele din Dobrogea.
"Acest parteneriat este formula corectă și completa pentru organizarea de evenimente. Noi continuă o tradiție prin acest eveniment și vrem să educam piața cherhanalelor și restaurantelor în vederea introducerii în meniu a peștelui și a fructelor de mare. Vorbim despre un eveniment în care promovam gastronomia și este dedicat tuturor constănțenilor și turiștilor. Venim cu crame dobrogene, venim cu cherhanale, venim cu maeştri bucătari și cu locațiile lor în care peștele se pregătește în fața clientului. Învățăm constănțeanul și turistul care vine la malul Mării Negre în România să deguste preparate din pește, însoțite de vin, bineînțeles cu vinuri dobrogene. Va fi, de asemenea, muzică, distracție, zone de animație pentru copii", a declarat președintele de onoare al Asociației Patronale RESTO, Corina Martin.
Festivalul va avea loc la Pavilionul Expozițional din Constanța, unde vor urca pe scenă artiști celebri, dar și unele dintre cele mai renumite tarafuri și ansambluri folclorice care promovează muzica tradițională.
“Debutează pe 15 iunie și cum se putea altfel decât deschiderea să o facă Ansamblul Profesionist “Brâulețul”, cu care Constanța se mândrește, alături de care vor cânta Ion Ghițulescu, Ionuț și Doinița Dolănescu, după care urmează Elena Gheorghe alături de band-ul său. Vineri vor fi prezente toate ansamblurile județului Constanța, reprezentative ale etniilor conlocuitoare, după care Mircea Cazan, Nikolas Papadopoulos, Viorica Macovei și Valentin Zamfira vor încheia această seară. De asemenea, sâmbătă, avem iar câteva momente frumoase. Pe zi, scena va fi înnobilată de “Căluțul de Mare” cu o piesă de teatru dedicată copiilor, după care urmează Ansamblul Folcloric „Româncuța”, Ionuţ Galani și Ansamblu “Asteria”, Taraful “Lătărețu”, Stelu Enache și Ovidiu Lipan Țăndărică și seara se încheie cu Taraful “Cleante””, a declarat Laura Stroe, directorul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”.
Programul pe zile al Festivalului Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești:
În prima zi a festivalului vor susține reprezentații: Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul”, Ion Ghițulescu, Ionuț & Doinița Dolănescu, Elena Gheorghe & BAND.
Cea de-a doua zi a festivalului îi aduce în scenă pe: Mircea Cazan, Nikolaos Papadopoulos, Viorica Macovei, Valentin Sanfira, precum și ansambluri de dans ale comunităților Lipovenești, Tătare, Turco-Tătare, Aromâne și Elene.
Sâmbătă, 17 iunie, programul continuă cu Ionuț Galani & Ansamblul Asteria, Stelu Enache & Ovidiu Lipan Țăndărică, Taraful Lătărețu, Taraful Cleante, Ansamblul Folcloric „Româncuța” Cumpăna, dar și cu câteva momente artistice oferite de Teatrul pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare”.