Vaccinul anti-COVID produs de americani a început să fie adus în Europa
Primele doze de vaccin vor fi livrate în statele Uniunii Europene la mijlocul lunii viitoare, după ce produsul Pfizer - BioNTech va fi aprobat de organismul european de omologare în procedură de urgenţă
Compania aeriană United Airlines a început să efectueze zboruri charter pentru a transporta în Europa vaccinul anti-COVID realizat de compania americană Pfizer în care este depozitat în centre speciale de pe continent. Astfel, după aprobarea rapidă, așteptată în a doua jumătate a lunii decembrie, potrivit estimărilor, distribuția va fi făcută mult mai rapid, dezvăluie publicația Wall Street Journal, citată de Fox News.
Primele doze de vaccin vor fi livrate în statele Uniunii Europene la mijlocul lunii viitoare, după ce produsul Pfizer - BioNTech va fi aprobat de organismul european de omologare în procedură de urgenţă.
Vaccinul este transportat în containere speciale, care asigură o temperatură de -75 grade Celsius.
Vaccinul produs de compania americană Pfizer în colaborare cu germanii de la BioNTech are o eficienţă de 95% dovedită prin studii clinice.
O persoană trebuie să primească două doze la interval de 3-4 săptămâni.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Iaşi, că România va primi 4,6% din cota lunară de vaccinuri pentru SARS-CoV-2, menţionând că vom avea o imunizare atunci când 60-70% din populaţie va fi vaccinată.
"La nivelul Comunităţii Europene, noi reprezentăm 4,6% din fiecare livrare care se va face lunar. Odată cu obţinerea acestor avize de la Agenţia Europeană a Medicamentului, se poate face livrarea către statele membre (...) Nimeni nu ştie sigur când vor veni aceste tranşe. Ţine de autorizaţia pe care o vor obţine aceste firme. (...) Noi vom achiziţiona vaccinuri pentru întreaga populaţie. Se spune că avem o imunizare atunci când avem 60-70% din populaţie vaccinată", a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.
Acesta a spus că în prezent sunt şase firme care au semnat cu Comunitatea Europeană pentru a livra vaccin pentru SARS-CoV-2.
"Printre aceste şase avem trei firme care lucrează pe ARN mesager, două firme care lucrează pe virus atenuat şi o firmă care lucrează pe proteine. Toate cele şase firme au un grafic de livrare, sunt în faza de autorizare a vaccinului. În SUA sunt primele autorizări pentru firmele care vin de acolo, Agenţia Europeană a Medicamentului urmând ca la începutul lunii viitoare să evalueze şi să dea aceste avize. Fiecare dintre aceste firme au un grafic de livrare", a spus ministrul Sănătăţii în conferinţa de presă.
Nelu Tătaru a mai declarat că la nivel naţional există un circuit al vaccinului în funcţie de firma care livrează.
"Sunt firme care livrează vaccin care trebuie ţinut între 2 şi 8 grade, sunt firme care livrează acel vaccin care trebuie ţinut între -80 şi -20 de grade. Această strategie de vaccinare a stabilit exact depozitul central, a stabilit depozitele din cele 6 regiuni, suntem în acea etapă de cartografiere. Etapa de cartografiere înseamnă că fiecare segment de populaţie este evaluat, a fost şi chestionat dacă este de acord cu acest vaccin. S-a dat acea informaţie despre vaccin ca şi potenţial maxim de a opri această pandemie. Ştim foarte bine că nu putem să ne imunizăm decât în două feluri: trecând prin boală sau făcând vaccin", a mai spus ministrul.