Vergil Chițac i-a dat dreptate lui Răsăuțeanu

Liderul consilierilor locali ai PSD, Costin Răsăuțeanu spune că plata în avans va duce la falimentarea societății de termoficare, afirmând că nu poți să ceri bani pentru ceva ce nu ai furnizat încă.

Vergil Chițac i-a dat dreptate lui Răsăuțeanu


Liderul consilierilor locali ai PSD, Costin Răsăuțeanu a atras atenția, în urma ședinței Consiliului Local de vineri, 21 octombrie, că Termoficare Constanța ar putea intra în faliment dacă OUG 27/2022 nu este modificată rapid. Răsăuțeanu, spune că această plată în avans va duce la falimentarea societății de termoficare, afirmând că nu poți să ceri bani pentru ceva ce nu ai furnizat încă.

Guvernul a dat OUG 27/2022 prin care se stipulează obligația achitării în avans a gazelor naturale utilizate la prepararea agentului termic. 
"Constănțenii trebuie să plătească o gigacalorie mai ieftină! Acesta trebuie sa fie dezideratul nostru în calitate de aleși locali! Trebuie să ne asigurăm că nu se fac greșeli! În ședința Consiliului Local de astăzi am atras atenția și am revenit cu recomandarea stringentă de a se lua măsuri cu privire la implicarea Ministerului Energiei în modificarea OUG 27/2022 care va băga noua societate Termoficare Constanța în faliment dacă nu este modificată rapid. Societatea Termoficare Constanța se află într-o situație delicată și trebuie să fim foarte atenți. Ceea ce se întâmplă acum este o anomalie de sistem. Nu poți să ceri în avans niște bani pe care societatea de termoficare a orașului nu i-a încasat de la populație. Ministerul Energiei ar putea să îndrepte această abordare greșită pe care o au instituțiile subordonate, de a cere în avans anumite plăți de la cei care furnizează energie termică. Riscăm, în timp, probabil în doi - trei ani, ca acești bani pe care îi plătim în avans către acești furnizori de utilități să încarce extraordinar de mult capacitatea financiară a Termoficare Constanța. În acest sens, i-am solicitat primarului să poarte discuții serioase cu cei de la Ministerul Energiei și să ceară ca aceste plăți să nu mai fie achitate în avans. Banii de la cetățeni se încasează după 45 de zile de la furnizarea agentului termic. Investițiile de modernizare a magistralelor, dar și avariile zilnice care apar în tot orașul blochează furnizarea apei calde pe perioada lucrărilor. Asta înseamnă că Termoficare Constanța pentru acea perioadă și zonă nu va furniza agent termic și nu va încasa nimic. Este de neacceptat ca Ministerul Energiei să oblige CET Constanța să plătească în avans acești furnizori de utilități. Grupul PSD consideră că o reașezare a acestei filozofii (Termoficare, CET să plătească după încasarea banilor de la populație) ar fi cel mai eficient si corect de aplicat.", a scris Răsăuțeanu pe Facebook.

În baza Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 27/2022, furnizorii de gaze pot solicita cumpărătorilor plata în avans a facturilor. În cazul CET Palas trebuie să plătească în avans dacă vor gaze pentru producerea energiei termice și pe care ulterior o livrează către societatea de termificare a orașului.
Livrarea cantităților de gaze naturale prevăzute la pct. 1 se realizează în baza contractelor încheiate între producător și furnizorii CC și ai PET/PET client direct. Cumpărătorul are obligația de a constitui în favoarea producătorului o garanție financiară de plată pentru acoperirea riscului de neachitare a facturilor emise de producător sau de a plăti în avans contravaloarea gazelor naturale livrate cu cel puțin două zile lucrătoare înainte de data începerii livrărilor.“, se arată în Anexa 5 a OUG 27/2022.
La rândul său,  primarul Vergil Chițac, a declarat că este de acord cu cele spuse de Răsăuțeanu, spunând că nu este moral să ceri municipiului bani în avans atâta timp cât se încasează de la consumatori după 45 de zile.
Din păcate, în unele cazuri, dar în acesta în mod sigur, moralitatea e diferită de legalitate, pentru nu întotdeauna legea e și morală, dar trebuie să o aplicăm. Este o Ordonanță de Urgență, care impune ca plata către Romgaz să se facă în avans, motiv pentru care toate partidele politice care sunt aici ar trebui să își dea mâna prin reprezentanții lor în Parlament și să ia această OUG și s-o modifice și să restabilească moralitate.“, a afirmat Chițac.
Consilierii locali din Constanța au aprobat, astăzi, un proiect de hotărâre ce stabilește prețul local pentru populație al energiei termice furnizată de către societatea Termoficare Constanța SRL și a subvenției unitare acordată populației pentru perioada 01.11.2022 - 31.12.2022, în municipiu. Populația va plăti până la finele anului un preț de 450 de lei/gigacalorie, iar subvenția suportată de Primărie este 720 de lei.
Ca o primă consecință a acestei ordonanțe, apa caldă este momentan oprită în municipiul Constanța, pe o perioadă nedeterminată, pentru că nu a putut plăti în avans gazele naturale.

Societatea Termoficare Constanța SRL informează consumatorii racordați la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică faptul că prețul energiei termice pentru populație aprobat astăzi 21.10.2022 de către Consiliul Local al Municipiului Constanța pentru sezonul rece care urmează, va fi de 450,00 lei/GCal inclusiv TVA (echivalent a 386,93 lei/MWh inclusiv TVA).
"Autoritatea publică locală sprijină populația racordată la sistemul municipal alocând o subvenție substanțială la energia termică, așa încât costurile populației cu încălzirea să fie suportabile. Totodată, persoanele cu venituri mici, pot depune cereri la locațiile indicate de Primăria Constanța pentru a beneficia de ajutoarele pentru încălzirea locuințelor.
Motivat de faptul că în lipsa resurselor financiare Electrocentrale Constanța SA nu și-a putut onora obligația achitării în avans a gazelor naturale utilizate la prepararea agentului termic, așa cum s-a stabilit prin Ordonanța Guvernului nr. 27/2022, aceasta a oprit producerea agentului termic în CET Palas. Pentru a asigura lichiditățile necesare achitării gazelor naturale în perioada următoare, Termoficare Constanța SRL va achita către furnizorul de gaz un avans din subvenția la căldură aprobată de municipalitate în ședința de astăzi", a transmis, într-un comunicat de presă, remis Lumea Presei, Termoficare Constanța.

Aceeași sursă precizează că oprirea furnizării energiei termice în aceste zile facilitează executarea lucrărilor de modernizare a rețelei de transport într-un ritm mai accelerat și permite repararea avariilor depistate în urma probelor la rece, astfel încât infrastructura termică să fie pregătită pentru începerea furnizării căldurii.
"Până la reluarea furnizării producerii de energie termică în CET Palas, perioadă pe care o dorim cât mai scurtă, suntem puși în imposibilitate să vă furnizăm apă caldă de consum.
Pe măsură ce Electrocentrale Constanța SA ne va pune la dispoziție informații cu privire la repornirea CET Palas, vi le vom comunica", au precizat reprezentanții Termoficare Constanța.