Veste proastă pentru fumători. De la 1 ianuarie se scumpesc ţigările
Începând din 1 ianuarie, nivelul accizei crește cu 5,6%, în două etape, până la 1 aprilie. Legea a fost promulgată în regim de urgență de către președintele României, pentru a evita posibilele sancțiuni ale CE.
Începând din 1 ianuarie, nivelul accizei crește cu 5,6%, în două etape, până la 1 aprilie. Pentru al treilea an consecutiv, la 1 ianuarie 2020, industria tutunului din România va suporta încă o corecție în sensul creșterii accizelor, pentru a răspunde cerinței Directivei 64/2011, astfel că țigările se vor scumpi din nou. Majorarea, calculată strict pe baza creșterii accizei, ar putea fi de 24 de bani/pachet (20 tigarete), de la 1 ianuarie, respectiv de 60 de bani/pachet, de la 1 aprilie.
Prețul însă este stabilit de producători în funcție de mai mulți factori, nu doar în funcție de acciză. TVA-ul, alte taxe plus acciza constituie 80% din preț, restul reprezintă costuri cu materiile prime, forța de muncă, distribuția, transportul, implementarea diverselor reglementări.
”În acest am avut costuri suplimentare cu implementarea sistemului de trasabilitate a pachetelor, anul viitor vom avea directiva plasticelor și tot așa. Ponderea taxelor este covârșitoare, dar fiecare companie își stabilește propria strategie de prețuri în funcție de diverse elemente specifice”, a explicat Gilda Lazăr, JTI, pentru Gândul.
Accizele încasate din vânzarea de țigarete însumează, după 11 luni, peste 12,3 miliarde de lei. Este cea mai mare sumă virată, în fața altor produse accizabile, precum motorina (aprope 10,2 miliarde de lei), benzina fără plumb (2,8 miliarde de lei) sau berea (aproximativ 635 de milioane de lei).
Pe lângă țigarete, statul a încasat accize și din vânzarea altor produselor de fabricație internă destinate fumătorilor, iar cele mai consistente sunt din: produse din tutun încălzit- 95,5 milioane de lei, tutun de fumat fin tăiat, destinat rulării de țigarete – peste 42,6 milioane de lei, vânzarea de țigări și țigări de foi – 24 de milioane de lei. Alte sume vin din accizele încasate în vamă, iar din importul de țigarete, de exemplu, au mai venit peste 516 milioane de lei.
Studiul Global privind Tutunul la Adulți (GATS), dat publicității în 2019, cu date valabile pentru 2018, arată că România, peste 5,6 de milioane (aproximativ 30%) dintre adulții cu vârsta de minimum 15 ani au consumat curent (zilnic sau mai puțin frecvent decât zilnic) tutun sub orice formă -pentru fumat, tutun fără fum și produse cu tutun încălzit.
În general, 30% dintre adulți, respectiv 5,5 milioane de români, s-au declarat fumători curenți de țigări (aproape 40% dintre bărbați și peste 20% dintre femei). Aceștia consumau în medie 16.5 țigări pe zi (bărbații 18,1, femeile 13,7). Potrivit studiului, mai mult de patru din zece români în vârstă de cel puțin 15 ani au fumat 20 sau mai multe țigări pe zi.