Vești proaste pentru românii cu rate amânate la bancă. De la 1 ianuarie, ANAF va începe să trimită din nou somații
De la 1 ianuarie, ANAF va putea să trimită somații de plată pentru românii care și-au amânat ratele la bancă. Asta pentru că facilitatea oferită în primăvară expiră la 31 decembrie.
De la 1 ianuarie, ANAF va putea să trimită somații de plată pentru românii care și-au amânat ratele la bancă. Asta pentru că facilitatea oferită în primăvară expiră la 31 decembrie.
Somaţiile se trimit persoanelor cu datorii mai mari de 100 de lei şi mai vechi de șase luni. Sunt vizate de aceste proceduri inclusiv firmele cu întârzieri la plată și penalizări, iar multe dintre ele sunt cele au avut de suferit din cauza pandemiei.
Iar ratele celor care vor începe plățile vor fi mai mari decât înainte pentru că se adaugă dobânda din lunile în care nu au plătit nimic.
“Cei aflați în șomaj tehnic și firmele cu probleme ar trebui să primească din nou ajutor” spun analiștii, pentru că altfel îi așteaptă insolvența sau executarea silită.
Pentru o datorie de 12 mii de lei pe an, de exemplu, cu o dobândă fixă de 5 procente anual, cel care a luat un credit de consum şi a cerut o amânare de 6 luni ar trebui să plătească din ianuarie o rata mai mare. 1150 de lei în loc de 1000, pentru că se adauga dobânzile restante, iar ratele neplătite se redistribuie pe întreaga durată a creditului.
Guvernul a venit cu un proiect la începutul pandemiei pentru ca românii să-și poată amâna plata ratelor la bănci, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.
Prevederea poate fi prelungită sau nu, dar acest lucru o poate face doar un Guvern cu atribuții depline, ceea ce la acest moment România nu are. ABE – adică Autoritatea Bancară Europeană – venea recent cu ceva clarificări pe acest subiect. Și, evident, sunt apărate mai mult interesele băncilor, iar guvernele nu prea mai au ce face.
Începând din luna ianuarie, ANAF va avea la dispoziție informațiile despre toate conturile bancare ale persoanelor fizice și juridice din România.
Instituțiile bancare vor avea la dispoziție zece zile ca să trimită toate informațiile despre conturi către Fisc pentru a fi introduse în registru. Instituțiile obligate să furnizeze, pentru registru, informații despre conturile de plăți și conturile bancare sunt instituțiile de credit, cele de plată și instituțiile emitente de monedă electronică, scrie evz.ro, citând un comunicat de presă.
Registrul va fi operat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), conform OUG nr. 111/2020.