Viceamiralul în retragere Zamfir Petre, a trecut la cele veșnice

Viceamiralul (r) Zamfir Petre, președintele Asociației Veteranilor de Război, Filiala Constanța, a trecut în neființă.

Viceamiralul în retragere Zamfir Petre, a trecut la cele veșnice
Sursa foto: EvZ.ro


Membrii „Clubului Amiralilor” regretă trecerea la cele veșnice a viceamiralului în retragere PETRE I. ZAMFIR, președintele filialei Constanța a Asociației Naționale al Veteranilor de Război, cetățean de onoare al municipiului Constanța, un adevărat simbol al Marinei Militare.
După un promițător început de carieră ca maistru militar, efectuat în campania celui de-al Doilea Război Mondial, ca timonier la bordul submarinelor „Delfinul” și „Rechinul”, în perioada postbelică a accedat în corpul ofițerilor, pe care l-a onorat cu o distincție aparte și o prestație remarcabilă de comandant, instructor și mentor.
În calitate de șef al Biroului Mobilizare la Școala Navală (1948 - 1950), ofițer secund pe canoniera „Ghiculescu” (aprilie - noiembrie 1950), respectiv șef al Biroului Mobilizare și șef ciclu Pregătire Marină la Școala Navală (1950 – 1953) a făcut dovada unor aptitudini, calități și deprinderi marinărești de excepție.
Ca urmare, între anii 1954 și 1960 a activat ca instructor de marină și vicepreședinte al Comitetului Organizatoric Regional Constanța al A.V.S.A.P., respectiv șef al Centrului Nautic Mamaia - Casa „Vapor” (1958 – 1959).
Din postura de șef al Stațiunii de Pregătire Marinărească (1960 – 1962) și lector, lector superior pentru practică marinărească, locțiitor și șef al Catedrei Practică marinărească (1962 - 1979) la Școala Militară Superioară de Marină a avut o contribuție meritorie la formarea a 25 de promoții de ofițeri de marină.
În perioada septembrie 1965 - februarie 1966 a făcut parte din gruparea navală care a asigurat desfășurarea marșului navei-școală „Mircea” de la Constanța în Șantierul Naval „Blohm und Voss” din Hamburg, pentru reparații capitale și a salvat velierul și echipajul în confruntarea dramatică cu tempesta din Golful Biscaia.
Deși se pensionase încă din luna decembrie 1979, după Revoluție a fost membru fondator, vicepreședinte și liderul Asociației Naționale a Veteranilor de Război, precum și consilier al Prefecturii județului Constanța pentru problemele acestora.
Pentru spiritul civic, implicarea în soluționarea problemelor seniorilor Marinei Române și atitudinea pro activă manifestată la o vârstă respectabilă, a fost înaintat de la gradul de contraamiral de flotilă în retragere (2004), contraamiral (2009) şi viceamiral cu trei stele în retragere (2016).

De-a lungul întregii sale cariere a fost distins cu numeroase ordine și medalii, printre care Medalia „Scutul Crimeei”, Medalia „Serviciul credincios” clasa a III-a cu spade, „Virtutea Militară” de război clasa a II-a, Crucea comemorativă a veteranilor de război”, Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler și Emblema de Onoare a Armatei României.
Suntem alături de fiica și fiul său și transmitem sincere condoleanțe și întreaga noastră compasiune familiei, rudelor și camarazilor veterani de război.
ODIHNĂ VEȘNICĂ PE MĂRILE DE DINCOLO DE NOI! DUMNEZEU SĂ-L IERTE!