Virgil Popescu: Principala cauză e costul certificatelor de CO2. Devansăm termenul pentru consumatorul vulnerabil

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că este nevoie de devansarea termenului de intrare în vigoare pentru legea consumatorului vulnerabil.

Virgil Popescu: Principala cauză e costul certificatelor de CO2. Devansăm termenul pentru consumatorul vulnerabil


Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că este nevoie de devansarea termenului de intrare în vigoare pentru legea consumatorului vulnerabil. La finalul întâlnirii premierul Florin Cîțu, instituțiile din sector și Consiliul Concurenței, oficialul a precizat că în septembrie la nivelul Parlamentului vor începe demersurile în acest sens și că, în funcție de cum decurg discuțiile acolo, actul normativ ar putea intra în vigoare în cândva în perioada octombrie-noiembrie.

„Ne-am întâlnit astăzi, la solicitarea domnului prim-ministru, cu ANRE, Consiliul Concurenței, Transelectrica, OPCOM, tocmai pentru a vedea evoluția prețurilor de piața energie electrică și a gazelor și, evident, să vedem ce soluții sunt pentru pregătirea acestei linii și a evoluțiilor viitoare. Ne vom vedea încă o dată săptămâna viitoare, este evident ceea ce am spus în urmă cu două săptămâni, că devansarea termenului de intrare în vigoare a consumatorului vulnerabil trebuie să se întâmple – și acest lucru îl vom face, începând din septembrie, în Parlament. Protecția consumatorului vulnerabil, a celor care au cu adevărat nevoie de protecție, este o prioritate pentru noi, pentru Guvern, pentru primul-ministru și o vom face”, a declarat ministrul Energiei.
Întrebat ce măsuri are în vedere pentru a stabiliza piața, ministrul Energiei a explicat: „Ne uităm pe prețul mediu și a venit OPCOM cu prețul mediu al energiei electrice de la 1 ianuarie până la data de 31 iulie și prețul mediu pe piața românească, pe piața SPOT românească, este de 64 de euro – nu 100, nu 1.000 de lei, nu 200. Sunt vârfuri și evident că trebuie să urmărim acest aspect. Principala cauză, am tot spus-o, este costul certificatului de CO2 – și nu numai în România. Peste tot acolo unde avem energie pe bază de cărbune prețul se închide foarte sus, este doar 55 de euro costul unui certificat care se adaugă la costul de producție și evident tot producătorii ceilalți vor beneficia de acest preț și vor face profit”.
Întrebat dacă facturile abonaților vor fi mai mari în această iarnă, el a adăugat: „Noi nu vorbim de facturi mai mari, vorbim de cât plătește. Una este factura, alta este ce plătește clientul acasă. Noi vrem să subvenționăm, prin această Lege a consumatorului vulnerabil și ne uităm și pe altă schemă de ajutor, și ne vom mai întâlni încă o dată săptămâna viitoare, să ajutăm, practic să preluăm această diferență de preț care va fi în factura fiecăruia”.
„Este o lege, e adevărat, făcută de Ministerul Muncii, dar credeți-mă, când am avizat-o, am văzut și vorbim de peste 400.000 de consumatori, asta înseamnă de gospodării”, a mai menționat ministrul, răspunzând la o întrebare legată de numărul de beneficiari din Legea consumatorului vulnerabil.