Zeci de terenuri din Capitală şi de la munte, pe lista celor mai scumpe active executate silit
Cele mai scumpe cinci active scoase la vânzare pe site-urile BCR, BRD, Transilvania şi Raiffeisen valorează 50 de milioane de euro
Cele mai scumpe cinci active scoase la vânzare pe site-urile proprii ale BCR, BRD, Transilvania şi Raiffeisen valorează 50 de milioane de euro.
Un spaţiu comercial de aproape 2.000 de metri pătraţi din Suceava executat silit de BCR este cel mai scump activ scos la licitaţie pe site-urile proprii de băncile mari care încearcă să-şi recupereze banii din credite neperformante, dar topul proprietăţilor cu preţuri piperate este dominat nu de clădiri, ci de terenuri intravilane cu suprafeţe foarte mari.
Cele mai scumpe cinci proprietăţi scoase la vânzare de BCR însumează 31 mil. euro, iar în cazul BRD valoarea celor mai scumpe cinci proprietăţi postate pe site-ul specializat al băncii ajunge la 7,1 mil. euro. Banca Transilvania are cinci proprietăţi de 5,8 mil. euro, iar Raiffeisen are cinci terenuri de 4,3 mil. euro. BCR este singura dintre cele patru bănci care nu are niciun teren în top cinci proprietăţi executate silit.
Bancherii au strâns în ultimii ani zeci de mii de proprietăţi de la clienţii care nu şi-au mai rambursat creditele şi au ajuns să fie executaţi silit. Băncile au ajuns la un portofoliu impresionant de bunuri executate silit, sunt în continuare reticente să scoată la vânzare tot stocul deţinut, în condiţiile în care nu sunt cumpărători suficienţi şi astfel nu ar face decât să genereze o presiune suplimentară asupra preţurilor.
„Există cumpărători pe piaţa imobiliară, dar nu suficienţi. Băncile sunt în prezent cel mai mare proprietar, cu zeci de mii de active executate silit. Se vede clar o din ce în ce mai mare deschidere din partea băncilor să vândă, dar nu scot pe piaţă totul deodată. Cred totuşi că o să vedem un volum din ce în ce mai mare de active recuperate de bănci scoase la vânzare“, spune Ilinca Păun, managing director al firmei de consultanţă imobiliară Colliers.
Dacă în cazul BCR în top cinci bunuri executate nu apare niciun teren, BRD şi Raiffeisen au numai terenuri, iar Banca Transilvania are trei terenuri intravilane în top cinci.
BRD vinde un teren arabil de aproape 34.000 de metri pătraţi în judeţul Galaţi, preţul cerut fiind de 2,3 milioane de euro. Terenul se află într-o zonă semirezidenţială, ceea ce explică preţul relativ mare. (Sursa: Ziarul Financiar)